torstai 30. elokuuta 2007

Taloussanomien totuus



Taloussanomien verkkojulkaisussa (29.8. 17:55) otsikolla ”Kiina syyttää leluvirheistä Mattelia” toimittaja Johanna Pohjola asettaa oman ammattitaitonsa ja lehden uskottavuuden kyseenalaisiksi. Artikkeli käsittelee kiinalaisten tuotteiden tuotevirheitä laajemminkin:
”Kiinalaistuotanto on kärsinyt viime aikoina useista skandaaleista maailmalla. Riskituotteiden joukossa on lelujen lisäksi myrkkyä sisältänyt hammastahna, joka tappoi satoja ihmisiä Panamassa. Lemmikkielämiä puolestaan on saanut myrkytysoireita ruoasta, joka sisälsi melamiinia.”
Oho, en muista kuulleeni aiemmin kiinalaisesta hammastahnasta, joka olisi tappanut satoja ihmisiä. Luulisi, että siitä olisi ollut laajasti uutisissa kaikissa tiedotusvälineissä? Muistan kyllä moneen kertaan kuulleeni eri puolita maailmaa löydetyistä hammastahnaeristä joista on löydetty myrkyllistä dietyyliglykolia vaarattoman glyseriinin sijaan. Hammastahnan käyttö ei tietääkseni ole kuitenkaan johtanut massakuolemiin.
Jutussa on sen verran totuuden siementä, että viimevuonna uutisoitiin 51 (arvio uhrien lukumäärästä vaihtelee jonkin verran eri uutislähteissä) Panamalaisen lapsen kuolleen dietyyliglykolimyrkytyksiin, käytettyään Panamalaista yskänlääkettä. Lääketehtaan käyttämä väärennetty glyseriini raaka-aine (oikeasti samaa makealta maistuvaa dietyyliglykolia kuin autojen pakkasnesteissä) kiersi lehtitietojen mukaan kolmen mantereen ja kolmen kemikaalialan tuonti- ja vientifirman kautta ennen kuin se saapui Panamaan. Väärennetyn glyseriinin lähtömaaksi on selvinnyt Kiina.
Useiden uutislähteiden mukaan amerikkalaisten lemmikkejä on todellakin kuollut myrkylliseen koiran/kissanruokaan. Ruokaan oli käytetty vehnägluteiinia, josta löytyi teollisuuden jätemyrkkyjä, mm. melamiinia ja syanuurihappoa.
Saatat kysyä: ”Mitä sitten? Mitä väliä, kuoliko lapsia Panamassa hammastahnaan vai yskänlääkkeeseen? Mitä siitä, valmistettiinko myrkyllinen tuote Kiinassa vai Panamassa? Mitä sitten, oliko kuolleita muutama kymmenen vai satoja? Asia kuitenkin tuli selväksi: kiinalaisiin tuotteisiin ei ole luottamista.”
Näin ajattelee ehkä laiska tai tyhmä toimittajakin. Miksi vaivautua tarkistamaan yksityiskohtia ja asioita niiden taustalta, kun kaikille on selvää, että Kiinassa tuotetaan huonolaatuisia ja vaarallisia tuotteita.
Toimittaja tosin itse syyllistyy täysin samanlaiseen välinpitämättömyys- tai tietämättömyysvirheeseen, kuin uutisoimansa pahikset Kiinassa. Mitä väliä, laitetaanko hammastahnaan glyseriiniä vai jotain muuta saman makuista?
Uutisessa olleiden virheiden takia tuskin kukaan kuoli. Tosin laiskan tai tyhmän toimittajan logiikalla sekään ei olisi niin pahasta, kun syylliseksi voisi nimetä vaikka kaksitoista venäläistä TV-kanavaa.
Taloussanomiin on totuttu luottamaan nimenomaan yksityiskohdissa ja luvuissa. Kuinkahan kauan laiska tai tyhmä saisi toimittaa uutisia samoin metodein pörssi- ja rahamarkkinoista?
Lisätietoja ja lähdemateriaalia:
K.V.G.
www.yle.fi
www.hs.fi

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Terve!

Satuin sattumalta blogiisi. Kiitän palautteestasi. Olet aivan oikeassa,
luotin vieraskieliseen verkkolähteeseen enkä kiireessä tarkistanut faktoja. Moka oli täysin minun, tämä toimikoon oikaisusta, faktat korjattu juttuun. Kiitos tarkkaavaisuudestasi!

Oikea teksti kuuluu:
Riskituotteiden joukossa on lelujen lisäksi myrkyllistä dietyyliglykolia sisältänyt hammastahna, joka vedettiin markkinoilta Väli-Amerikassa toukokuussa. Yhdysvalloissa lemmikkielämiä puolestaan sai alkuvuodesta myrkytysoireita ruoasta, joka sisälsi melamiinia.

Yst. Johanna Pohjola